Fém szemüvegkeretek

A fémek - a műanyagok térhódítása ellenére - a látszerész szakma és a gyakorlati élet legfontosabb anyagai.
A fémekre jellemző, hogy átlátszatlanok, normál hőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, a hőt és az elektromosságot jól vezetik. Általában jól alakíthatók, megmunkálhatók. Kémiai tulajdonságuk alapján vegyülésre hajlamosak, leggyakoribb vegyületei az oxidok. A fémoxidok keletkezését a víz, illetve a vízpára gyorsítja. A nemesfémek (platina, arany, ezüst) csak különleges körülmények között alkotnak az oxigénnel vegyületet. 

Ötvözhetőségük szempontjából a fémeknek más fémekkel vagy nem fémekkel alkotott, megszilárdult, látszatra egynemű elegyeit ötvözetnek nevezzük. 
A vegyileg tiszta fémek (színfémek) eredeti tulajdonságait az ötvözés megváltoztatja, az előnytelen tulajdonságait megszünteti, a megfelelő tulajdonságait javítja, illetve új tulajdonságokat alakít ki. 
A fém szemüvegkeretek különböző fémek ötvözetéből készülnek (vannak fémek, amelyek mérgezést, ötvözetek, amelyek allergiát okozhatnak, ilyen fémeket szemüvegkeretek készítésére nem használnak, illetve felületi védelemmel, bevonattal látnak el).
A szemüvegkeretek beszerzésénél, forgalmazásánál legfontosabb szempont, hogy az a törvényi előírásoknak megfeleljen. 

A fémkeretek alapanyagai:
-    alpakka: leginkább ebből készítik a szemüvegkereteket (réz, nikkel és horgany
-    ötvözete). Dublé keretek alapanyaga, erre vagy ebbe kerül az arany. Jól megmunkálható és forrasztható.
-    dublé: arany bevonatú keret, amelyet sajtolással, hengerléssel vagy elektrolízissel készítenek (galván eljárással felvitt arany rétegű anyagot nem nevezzük dublénak). Ezrelékben fejezik ki és jelölik, hogy mennyi aranyat tartalmaz. Jól megmunkálható és forrasztható.
-    arany: "bőrbarát" anyag, igen könnyű és lágy, ezért a keménység növelése érdekében más fémekkel ötvözik.
-    ezüst: hosszabb idő után megfeketedik. Régebben készült belőle szemüvegkeret. Vörösrézzel ötvözve ma is felhasználják keretkészítésre (forrasztóanyag).
-    platina: legdrágább nemesfém, ötvözeteiből készülhet szemüvegkeret. 
-    titán: rendkívül hajlékony, alacsony fajsúlyú, nagy szilárdságú, "bőrbarát" anyag. Forrasztani csak speciális, lézeres készülékkel lehet. 
-    tidirium: a legújabb anyag, súlya 30%-kal kevesebb, mint a titániumé. Nagy előnye, hogy fröccsöntéses technológiával előállítható a szemüvegkeret.
-    rhódium: a szemüvegkeretek felületi védelmére használják. 
-    alumínium: alacsony a fajsúlya és olvadáspontja, lágy fém. Rossz minőségű "vásári" szemüvegek készülhetnek belőle.

Fém szemüvegkeretekkel szemben támasztott követelmények:
jó korrózió-ellenállás; az alkotórészek megfelelő szilárdsága, de legyen elasztikus; nagy felületi keménység; jó rugalmasság, különösen a száraknál és a karikáknál; könnyű súly; divatos szín és forma.
A fémkeretek felületére gőzöléssel, lakkozással, galvanizálással különféle anyagok felhordhatók.

 

Elérhetőségek

Kerekegyházi optika:
Kerekegyháza Andrássy Gyula utca 59.
Tel: 06-20/808-7887

Nyitvatartás
H-P: 8:00-12:00
        13:00-17:00

Szombat: 8:00-10:00
Vasárnap: ZÁRVA

Email: andrassyoptika@gmail.com

Ugrás fel