NyitóoldalTermékeinkSzemüvegkeret

Szemüvegkeret

 

 

kep54 

Tanácsok szemüvegkeret vásárláshoz : Egy szemüvegkeret kiválasztásakor sok szempontot kell figyelembe vennünk. Szemüvegkeret vásárlás tanácsadással először is arcunk adottságait, egyéniségünket, hiszen egy jó választással megszépíthetjük, de el is ronthatjuk az összképet magunkról. Legyen kényelmes, anyaga és formája, alkalmas legyen a látásvizsgálat során előírt adatokhoz, a javasolt lencsetípushoz. Fontos, hogy mindig kérjük szakember segítségét. A titán- vagy alumínium-ötvözetből, valamint ruténiumból készült keret nemcsak allergiamentes, hanem sokkal könnyebb, rugalmasabb és masszívabb hagyományos társainál. Az elkészült szemüveget munkatársaink személyre szabottan a viselőjéhez igazítják, alkalmazkodva az egyén anatómiai sajátosságaihoz. A szemüveg lehet különleges, követheti a divatot, kiegészítheti öltözékünket, de a legfontosabb cél, hogy tökéletesen lássunk vele.

 

 

Ezek alapján választhatunk:

    

   

 Fém szemüvegkeret  

 kep44

 

 Műanyag szemüvegkeret

 nike muanyag

 

 Fúrt szemüvegkeret

 furt keret

 

 Damilos szemüvegkeret:

 kep45

 

 

 

Alapanyagok szerint csoportosíthatjuk:

A fémek - a műanyagok térhódítása ellenére - a látszerész szakma és a gyakorlati élet legfontosabb anyagai.

A fémekre jellemző, hogy átlátszatlanok, normál hőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, a hőt és az elektromosságot jól vezetik. Általában jól alakíthatók, megmunkálhatók. Kémiai tulajdonságuk alapján vegyülésre hajlamosak, leggyakoribb vegyületei az oxidok. A fémoxidok keletkezését a víz, illetve a vízpára gyorsítja. A nemesfémek (platina, arany, ezüst) csak különleges körülmények között alkotnak az oxigénnel vegyületet.

Ötvözhetőségük szempontjából a fémeknek más fémekkel vagy nem fémekkel alkotott, megszilárdult, látszatra egynemű elegyeit ötvözetnek nevezzük.

A vegyileg tiszta fémek (színfémek) eredeti tulajdonságait az ötvözés megváltoztatja, az előnytelen tulajdonságait megszünteti, a megfelelő tulajdonságait javítja, illetve új tulajdonságokat alakít ki.

A fém szemüvegkeretek különböző fémek ötvözetéből készülnek (vannak fémek, amelyek mérgezést, ötvözetek, amelyek allergiát okozhatnak, ilyen fémeket szemüvegkeretek készítésére nem használnak, illetve felületi védelemmel, bevonattal látnak el).

A szemüvegkeretek beszerzésénél, forgalmazásánál legfontosabb szempont, hogy az a törvényi előírásoknak megfeleljen.

A fémkeretek alapanyagai:

-    alpakka: leginkább ebből készítik a szemüvegkereteket (réz, nikkel és horgany

-    ötvözete). Dublé keretek alapanyaga, erre vagy ebbe kerül az arany. Jól megmunkálható és forrasztható.

-    dublé: arany bevonatú keret, amelyet sajtolással, hengerléssel vagy elektrolízissel készítenek (galván eljárással felvitt arany rétegű anyagot nem nevezzük dublénak). Ezrelékben fejezik ki és jelölik, hogy mennyi aranyat tartalmaz. Jól megmunkálható és forrasztható.

-    arany: "bőrbarát" anyag, igen könnyű és lágy, ezért a keménység növelése érdekében más fémekkel ötvözik.

-    ezüst: hosszabb idő után megfeketedik. Régebben készült belőle szemüvegkeret. Vörösrézzel ötvözve ma is felhasználják keretkészítésre (forrasztóanyag).

-    platina: legdrágább nemesfém, ötvözeteiből készülhet szemüvegkeret.

-    titán: rendkívül hajlékony, alacsony fajsúlyú, nagy szilárdságú, "bőrbarát" anyag. Forrasztani csak speciális, lézeres készülékkel lehet.

-    tidirium: a legújabb anyag, súlya 30%-kal kevesebb, mint a titániumé. Nagy előnye, hogy fröccsöntéses technológiával előállítható a szemüvegkeret.

-    rhódium: a szemüvegkeretek felületi védelmére használják.

-    alumínium: alacsony a fajsúlya és olvadáspontja, lágy fém. Rossz minőségű "vásári" szemüvegek készülhetnek belőle.

Fém szemüvegkeretekkel szemben támasztott követelmények:

jó korrózió-ellenállás; az alkotórészek megfelelő szilárdsága, de legyen elasztikus; nagy felületi keménység; jó rugalmasság, különösen a száraknál és a karikáknál; könnyű súly; divatos szín és forma.

A fémkeretek felületére gőzöléssel, lakkozással, galvanizálással különféle anyagok felhordhatók.

 

Műanyagokkal gyakran találkozunk a mindennapi életben.

A műanyagokra általában jellemző, hogy anyagszerkezetüket óriásmolekulák (makromolekulák) alkotják, amelyek kis molekulájú anyagokból (monomerek) keletkeznek; gyártásuk gazdaságos (tömeggyártás), jól megmunkálhatók, esztétikusan kialakíthatók; általában jó hő- és villamos szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek; nagy a kémiai ellenálló képességük, jók a mechanikai tulajdonságaik.

Csak műanyagból nem készül szemüvegkeret, mindig van olyan alkatrésze (pl. csukló, fémbetét a szárakban stb.) melyet valamilyen fémből gyártanak. Fémkereteknél is találunk műanyag részeket (pl. szárvég, orrtámasz stb.). Kombinált keretekről akkor beszélhetünk, amikor a műanyag középrész fém szárakkal, a fém középrész műanyag szárakkal készül. Más alapanyagból is készülhetnek díszítő, illetve kiegészítő részek, ilyenek: pl. a különböző kövek, fa illetve bőr díszítőelemek stb.

A műanyag keretek manapság nagyon divatosak, feltűnőbb, karakteresebb megjelenést kölcsönöznek. Nagy a szín és forma választékuk. Jobban "elrejtik" a nagyobb dioptriát. Bár az orr részük nem állítható, kíméletesebben osztják el a keret súlyát az orron, ezért sokan kényelmesebbnek találják, mint a fém kereteket. Az eltört műanyag keretek nem javíthatók, így cserére szorulnak.

Optimális látáskomfortot, vonzó megjelenést és komfortos viseletet biztosítanak viselőjük számára. Csak kipróbált, minőségi termékeket forgalmazunk - klasszikus kerettől egészen a legújabb trendet követő színes, extravagáns formákig - minden korosztály számára. A gyártók folyamatos fejlesztései minden igényt kielégítő anyagösszetétellel, színekkel, formákkal, stílussal alkalmazkodnak a szemüveget viselők igényeihez, az aktuális divathoz.

Elérhetőségek

Kerekegyházi optika:
Kerekegyháza Andrássy Gyula utca 59.
Tel: 06-20/808-7887

Nyitvatartás
H-P: 8:00-12:00
        13:00-17:00

Szombat: 8:00-10:00
Vasárnap: ZÁRVA

Email: andrassyoptika@gmail.com

Ugrás fel